onsdag den 28. september 2011

Björk: Biophilia





Björk: Biophilia

Den islandske kunstner Björk udgiver snart sit 13. album. Til forskel fra tidligere har hun gjort en drastisk udvikling – det nye album er et iPad album!
Björk kalder selv sit nye album for et interaktivt multimedie med musik, apps, internet, installationer og live shows.
Hun er den første musiker, som i samarbejde med Apple, udgiver et album som en iPad app. Albummet hedder Biophilia, hvilket betyder det instinktive bånd mellem mennesker og andre levende organismer. 
Björk, som hovedsageligt har indspillet albummet på en iPad, er inspireret af naturen og teknologien. Dette er meget tydeligt i forsmagen – MOON - på det nye album, som for nyligt blev udgivet.



Musikvideoerne er små kunstneriske film, som afspejler hendes interesse i universet.
Det nye album fungerer således: Alle sange på albummet er separate apps, som hører til en mother app.
Det interessante ved dette iPad album er, at man ikke bare kan afspille sange, men man kan også tilføje, fjerne, dele. Man kan ændre i sangene samtidig med, at man tonerne visuelt ændrer sig.

Denne virtuelle interaktion mellem bruger og musikapps er en epokegørende idé i den musikalske verden. Fra at være en passiv bruger bliver man nu en aktiv co-musiker.
Björks intense musik, de dynamiske videoer og de spændende apps glæder jeg mig meget til at udforske – om jeg så skal købe mig en iPad. 

1 kommentar:

  1. Tak Mette Amalie. Ja, det er ret interessant det her, og det bliver spændende om et er en engangsforestilling eller om der er andre kunstnere der tager tråden op. Der er en sjov fomidlingsmæssig problematik her som kunne være interessant at følge. I Politiken søndag (2. oktober) citeres Bjørg: "Ja, pressemeddelelsen ... Vi har arbejdet i tre år, og når du så begynder at beskrive det i ord og sætte det på papir, så lyder det 50 gange mere kompliceret end det er". Ligeledes ser hun også flere af appséne som en form for alternativ formidling af musik til børn og unge. Og hvordan kunne man udstille sådan et værk som dette?

    SvarSlet